Glem brokkoli – nå er det denne grønnsaken som gjelder

23/07/2025 10:03

Martine

MAT
Foto: Joakim Viseth Ingebrigtsen
Nordmenn går bananas for pak choy og så enkelt lager du den.

AKKURAT NÅ LESER ANDRE OGSÅ

Det norske kostholdet er i endring, og stadig flere utforsker nye smaker og råvarer. Mattrender kommer raskere enn før, og retter fra hele verden gjør sitt inntog på hverdagsmenyen.

Ifølge en ny pressemelding fra BAMA, er det ingen tvil: nordmenn har kastet seg over pak choy.

Grønnsaken, som før var en eksotisk råvare for spesielt interesserte, har blitt superpopulær – og nå finner du den både i butikkene og hjemme på stekepannen.

Fra restaurantmeny til hverdagsfavoritt
Det hele startet med at pak choy snek seg inn på stadig flere restaurantmenyer.

Nå er den fast inventar hos både Kari og Ola. I 2020 solgte BAMA 109 tonn – i 2024 ble det hele 873 tonn. Det er en vekst på 700 prosent!

Grønnsaken, som dyrkes på friland sør for Hønefoss, elsker norsk jord. Der har bonde Gjermund Kristoffersen dyrket pak choy i årevis, og han visste den hadde potensial.

"Jeg ble oppmerksom på pak choy for tjue år siden, og nå har den virkelig tatt av", sier han.

Superenkel – og supergod!
En av grunnene til suksessen? Pak choy er både saftig, sprø og utrolig enkel å bruke.

Mesterkokk Aleksander Vartdal, finalist i "Årets kokk", mener den passer like godt i wok som på grillen.

"Den blir nesten bedre jo mindre du gjør med den. Litt varme og den smaker himmelsk", sier han.

Så enkelt lager du pak choy hjemme
Skyll grønnsaken godt og del den i skiver – både stilken og bladene skal med.

Varm litt olje i en panne, fres et finhakket hvitløksfedd raskt, og hiv oppi pak choyen. Stek den i 2–3 minutter på høy varme til den blir lett gyllen, men fortsatt sprø.

Topp det hele med en dæsj chiliolje og litt salt, og du har et superdigg tilbehør til både kylling, fisk, svin – eller bare nudler og ris. Den funker også knallbra på grillen!

BAMA peker på at stadig flere nordmenn tør å utforske nye smaker – og pak choy er perfekt for akkurat det.