Forside MAT Prøv Gresskar-pizza: Dette har du garantert aldri brukt gresskar-innmaten til...

Prøv Gresskar-pizza: Dette har du garantert aldri brukt gresskar-innmaten til før

gresskar, pumpkin
Shutterstock

Bruk innmaten i gresskaret når du har laget Halloween-dekorasjonen din.

Akkurat nå leser andre

Det blir stadig flere norske gresskarfans.

Alexander Habash Eide jobber med Halloween-gresskar i Bama. Han forteller at årets skumleste høytid har blitt en etablert tradisjon i Norge.

«Salget har vært stabilt de siste årene, og vi ser ingen tegn til at interessen er på vei ned. Om man synes feiringen er noe amerikansk sprøyt, har jeg dårlig nytt: Halloween har nok kommet for å bli», sier Alexander.

«I år regner vi med å selge nesten 800 tonn norske Halloween-gresskar, mens totalvolumet ender på rundt 925 tonn.»

Bruk innmaten

Størstedelen av salget er det såkalte pyntegresskar som står for, men mange er ikke klar over at man kan bruke innmaten. I tillegg finnes det en rekke andre gresskartyper som kan brukes kokes, stekes, ovnbakes, dampes eller wokes.

Les også

I tillegg smaker de kjempegodt i salater, supper og bakverk.

Økt kunnskap om bruksområder gir håp om mindre matsvinn etter at Halloween-dekorasjonene er skåret ut. For det kastes fortsatt for mye.   

Bama har et eget Gresskar-univers HER hvor du kan finne en rekke oppskrifter og bruksområder for gresskarene.

Vi har lagt ut det som virket mest spennende. Pizza med gresskar.

Du finner oppskriften nedenunder.

Pizza med gresskar

Les også

Prøv gresskar på pizza!

Det blir kjempegodt, spesielt i kombinasjon med pesto, squash og rødløk.

Ingredienser

Til 4 porsjoner

  • 1 stk. ferdiglaget pizzabunn
  • 600 g gresskar
  • 2 fedd hvitløk
  • 1 ss sitronjuice
  • 2 tsk honning, flytende
  • 3 ss vanlig olivenolje
  • 2 stk. rødløk
  • 1 ss smør
  • 1 tsk eddik, type balsamico
  • 1 ss crème fraîche
  • 100 g hvitost, gulost, revet
  • chiliflakes, salt og pepper

Slik gjør du:

Varm ovnen til 180 grader

Skyll gresskaret under rennende vann. Skjær gresskarkjøttet i tynne båter eller skiver. Både Halloween-gresskar og hokkaidogresskar er godt til dette. Hvis du bruker Halloween-gresskar, må du huske å fjerne skallet.

Les også

Legg bitene på et stekebrett med bakepapir eller en ildfast form.

Tilsett knust hvitløk, sitron, honning og olivenolje, og krydre med salt og pepper. Veld alt godt sammen.

Bak gresskarbitene i ovn ved 180 grader. De er ferdig når bitene begynner å bli litt møre. 

Skrell og skjær løken i skiver. Finn fram en stekepanne, og stek løken myk og gyllen i litt smør. Tilsett litt balsamico, salt og pepper på løken.

Skjær squashen i tynne skiver. Drypp litt olje over skivene.

Les også

Bland sammen pesto og crème fraîche, og smør blandingen utover pizzabunnen. Hakke gjerne litt til hvitløk og drysse over blandingen. Ha så over ost, og fordel gresskarskivene, squash og halvparten av løken utover pizzaen. 

Stek pizzaen midt i ovnen ved 215 grader, i 15-20 minutter.

Topp med resten av løken, og dryss over en klype chili før servering.

Ads by MGDK