Den italienske versjonen av grøten har en liten vri som får mange til å heve øyenbrynene.
Akkurat nå leser andre
Risengrynsgrøt er en klassiker i Norge, spesielt når høsten kommer og i juletiden.
Den kremete konsistensen og den varme duften av kanel gjør den rett og slett uimotståelig.
I Italia er de også svært dyktige til å lage denne typen grøt – der går den under navnet risotto al latte.
I Italia regnes den mer som en dessert, mens den i Danmark ofte serveres som hovedrett. Og det er nok ingen tvil om at italienerne gjerne vil hevde at deres versjon smaker bedre enn vår.
Men hvordan lager man egentlig risengrynsgrøt i Italia? Er ris sunt – og gjelder det også når de brukes i en dessertgrøt?
Oppskrift på ekte italiensk risotto al latte
- 300 g risottoris (for eksempel Arborio eller Carnaroli)
- 1 liter helmelk
- 50 g smør
- 50 g sukker
- 1 vaniljestang
- Revet skall fra 1 økologisk sitron
- En klype salt
Slik gjør du:
- Splitt vaniljestangen og skrap ut frøene.
- Ha melk, vaniljefrø og selve stangen i en kjele, og varm det sakte opp.
- Tilsett risen og la den småkoke på lav varme i 30–35 minutter. Rør jevnlig.
- Når risen er mør og har absorbert mesteparten av melken, rører du inn smør, sukker, sitronskall og salt.
- Rør godt til smøret har smeltet og sukkeret er oppløst.
- La grøten hvile i 5 minutter før servering.
Les også
Serveres varm – gjerne med litt ekstra sukker eller et dryss kanel på toppen.
En god risotto al latte kan oppbevares i kjøleskapet i en tett beholder i opptil to dager.
Når den skal varmes opp, gjør det gjerne forsiktig i mikroen eller på komfyren med litt ekstra melk for å få tilbake den kremete konsistensen.
Er ris sunt?
Ja, ris kan fint inngå i et sunt og variert kosthold. Det er en god kilde til karbohydrater og inneholder vitaminer og mineraler som tiamin, niacin og jern.
Brune ris er særlig næringsrike fordi de inneholder mer fiber og flere næringsstoffer enn hvite ris.
Men ikke spis altfor mye risotto al latte
Les også
Selv om ris i seg selv kan være sunt, endrer det seg når de kokes sammen med melk, smør og sukker. Risotto al latte er en dessert, og som med andre desserter bør den nytes med måte.
Det høye innholdet av melkefett og sukker gjør retten energirik, så det er ikke noe man bør spise hver dag dersom man følger med på vekt eller sukkerinntak.