Ung jente spør faren sin om hun kan ta av seg hijaben - nå spres svaret hans som ild i tørt gress

18/04/2017 09:45

Anniken Hauge

Viralt
Privat foto
Privat foto
Da en 17 år gammel jente ble offer for rasistiske anklager, tok hun saken i egne hender for å motbevise en utbredt fordom. Siden har den unge kvinnen blitt hyllet på nettet.

Da 17-årige Lamyaa nylig deltok i en gruppechat på sosiale medier, ble hun plutselig offer for en rekke rasistiske og fordomsfulle anklager. 

Lamyaa, som til daglig går på skole i staten Pennsylvania i USA, er nemlig muslim og bruker hijab. Dette skulle hun få tyn for, da en av vennene hennes en dag hadde startet en gruppechat, hvor deltakerne snakket om USAs president Donald Trump. Det skriver Buzzfeed.com.

Underveis uttrykket Lamyaa seg kritisk overfor Donald Trump og hans politikk, og det fikk plutselig en av deltakerne i chatten til å kritisere Lamyaa på en kraftig nedlatende måte.

- Slutt å forsvare Islam, din kjerring! Hold kjeft! Du kan ikke ta av deg tørklede - da hadde faren din banket deg opp, lød det blant annet fra en annen person i chatten. 

Privat foto

Privat foto

I stedet for å bli rasende og ta krangelen videre med samme nedlatende ord, valgte Lamyaa en helt annen tilnærming.  

Hun sendte nemlig en melding til faren sin.

I meldingen til faren, som bor i Saudi-Arabia, skrev Lamyaa følgende:

- Pappa, jeg må fortelle deg noe. Jeg ønsker å ta av meg hijaben.  

Privatfoto

Deretter ventet Lamyaa på svar, fra den faren hun hadde fått beskjed om at kom til å banke henne opp på grunn av dette ønsket.  

I stedet fikk datteren denne meldingen i retur:

- Min kjøre. Det er ikke en beslutning jeg skal ta. Det er ikke en beslutning noen mann burde ta. Hvis det er det du føler at du vil, så gjør du det. Jeg støtter deg uansett. 

Privat foto

Privat foto

Etterpå delte Lamyaa farens rørende og støttende svar, for å gjøre den fordommen hun hadde fått slengt i trynet til skamme. 

Meldings-korrespondansen ble delt på Twitter, da Lamyaa ønsket å ’gøre op med det billede, som mange af jer har om islam’.

Hun forklarte senere at hun aldri hadde hatt planer om å fjerne hijaben, bare å vise - i motsetning til manges fordommer - at det er en mulighet for muslimske kvinner. 

- Ja, mange kvinner tvinges til å gå med hijab og det er forferdelig, hvilket jeg personlig har understreket mange ganger. Den undertrykkelsen er riktignok ikke hva en hijab symboliserer. Det er ikke derfor jeg går med den. Jeg personlig har valgt å gå med hijab – for meg selv og for Gud, sier Lamyaa, og forklarer at hun føler med andre kvinner. 

- Jeg kan ikke snakke for alle kvinner. Jeg kan ikke representere andre enn meg selv, men jeg vil alltid forsvare andre, og det gjør vondt å tenke på at ikke alle kvinner får bestemme selv hva de gjør med sin egen kropp, sier hun   til Buzzfeed.

Siden er Lamyaas innlegg og samtalen hennes med faren, blitt hyllet flere steder på nettet. Den unge kvinnen har møtt stor støtte for å tørre å si ifra mot rasisme på en saklig og fredelig måte.