Forsker: Du bør ikke reise deg for eldre på bussen

20/10/2017 14:30

Anniken Hauge

Vitenskap
Foto: Polfoto/Ole Lind
Foto: Polfoto/Ole Lind
Reiser du deg opp for eldre mennesker på bussen eller på toget? Det bør du ikke gjøre, er rådet fra en professor ved Oxford University.

De fleste mennesker er snille nok til å reise seg opp og gi setet deres til et eldre menneske som ellers måtte stå oppreist på tog eller buss.

Nå har en universitetsforsker dog kommet med en noe kontroversiell påstand, som sikkert vil skape halvdårlig stemning i landets busser.

Ifølge forskeren bør man nemlig ikke tilby setet sitt på buss eller tog til en eldre person. Det er nemlig bra for dem å stå oppreist, er argumentet. Det skriver Daily Mail.

Det er Sir Muir Gray, som er professor ved Oxford University, som ganske sikkert vil få mange eldre mennesker etter seg, ved å fastslå at de bør stå oppreist når de kjører med et offentlig transportmiddel. 

Han forklarer samtidig at eldre mennesker bør være bevisst om egen fysisk helse, og pørve å opprettholde fysisk aktivitet i alderdommen. Det gjør de ved å gå minst 10 minutter hver dag, ifølge Muir Gray.

Og når det kommer til bussen eller toget, så har eldre mennesker godt av å stå oppreist, fastslår han, og understreker samtidig at også eldres pårørende bør oppfordre dem til å stå istedet for å sitte, ta trappen i stedet for heisen og generelt gå fra sted til sted.

Muir Gray forklarer at man selvfølgelig kan være så fysisk svak at det er behov for å spare på kreftene. Men alle som klarer det, bør holde seg aktive og stå og gå når det er mulighet for det.

Muir Gray, som også er rådgiver for det engelske helsevesenet, forklarer at det er en felles oppgave å sørge for at eldre folk er fysisk aktive:

- Vi har alle et behov for å bli oppmuntret til å være aktive, og mer jo eldre vi blir. Vi kan ikke bare la folk hoppe opp av setene sine, sier han til The Sun, og understreker derfor at høflighet i bussen egentlig bare vil være å gjøre de eldre en bjørnetjeneste.

- Ikke bestill en trappheis til de aldrende foreldrene dine, men installer heller et ekstra gelender. Og tenk deg om en ekstra gang, før du gir vekk setet ditt til en eldre person på bussen eller toget. Å stå oppreist er en fremragende mosjonsform, er det oppsiktsvekkende budskapet.

Sjeldent naturfenomen oppdaget på Google Maps: 'Vi hadde vanskelig for å tro det vi hadde funnet'