Forside MAT Mattilsynet advarer mot giftstoffer i sjampinjong

Mattilsynet advarer mot giftstoffer i sjampinjong

Så mye sjampinjong kan du spise før det blir farlig.

Akkurat nå leser andre

Planlegger du sjampinjong til middag? Så bør du tenke deg om en ekstra gang.

Soppsesongen er i gang, og butikkhyllene fylles med friske sjampinjong – en av Norges mest brukte matsopper.

Den milde smaken og faste konsistensen gjør den populær både i salater og varme retter, og mange spiser den gjerne rå. Men det kan være grunn til å bremse litt.

Nå advarer Mattilsynet om å spise store mengder av soppen som er langt fra så harmløs som mange tror.

Kreftfremkallende

Årsaken er at sjampinjong inneholder naturlige stoffer som phenylhydraziner – som er særlig fremtredende når soppen spises rå.

Les også

«Når det gjelder sjampinjong, så kan den inneholde stoffet fenylhydrazin. Dette stoffet kan gi helseskadelige effekter som hud- og øyeirritasjon, og ødelegge røde blodlegemer. Det er også mistanke om at fenylhydrazin kan være kreftfremkallende», sier Hanne Marit Gran, seniorrådgiver i Mattilsynet.

Stoffene finnes i både vanlige hvite sjampinjong, portobellosopp og økologiske varianter.

Ikke spis den rå

«Det er ikke farlig å spise sjampinjong iblant, men store mengder, særlig rå, bør unngås», skriver myndighetene på sine nettsider.

Mattilsynet henviser også til danskenes Fødevarestyrelsen som nylig har delt et innlegg i sosiale medier om temaet.

Tilberedning reduserer innholdet av stoffene, og det anbefales å alltid varmebehandle soppen før servering. Dette gjelder spesielt når sjampinjong serveres til barn.

Hva er «for mye»?

Les også

Data fra Danmark viser at det årlige inntaket ligger på omtrent 2 kilo per person – et volum som bør regnes som en øvre grense for et ansett risikonivå.

Selv om vi ikke har nøyaktige tall for nordmenn, er det rimelig å anta at vårt inntak er på samme nivå.

Hvis du ofte bruker sopp i salater, pastaretter eller som snacks, kan du lett komme opp i et inntak som anbefales redusert.

Mattilsynet fraråder også å bruke kokevannet eller stekefettet etter tilberedning av sjampinjong, ettersom de uønskede stoffene kan bli værende igjen i væsken.

Variér soppen – og vær obs på shiitake

Et godt råd til soppspisere er å variere med ulike typer sopp. Kantarell, traktkantarell og piggsopp gir både variasjon og nye smaker – og inneholder ikke de samme stoffene som sjampinjong.

Les også

Men også her finnes unntak. Shiitakesopp, som har blitt stadig mer populær i norske hjem, bør aldri spises rå.

Den inneholder lentinan, et stoff som kan gi kraftige, kløende hudreaksjoner dersom soppen ikke varmebehandles først.

Husk variasjon

«I naturen finnes det mange spiselige sopper og planter, men det finnes også mange giftige og svært giftige sopper. Så når man skal sanke og spise sopp, så må man vite om soppen er trygg å spise», presiserer seniorrådgiveren og ber folk være oppmerksomme på at store mengder sjampinjong er langt fra ufarlig.

Soppsesongen frister med mye godt, men kanskje bør vi la sjampinjong få litt konkurranse – både i smak og trygghet.

Du kan se innlegget fra danske Fødevarestyrelsen nedenunder:

Les også

Ads by MGDK