Forside LIVSSTIL Rene, hele egg på lunsjbordet: Dette enkle tipset du skulle...

Rene, hele egg på lunsjbordet: Dette enkle tipset du skulle ønske du visste før

Peel egg, pille æg, skrelle egg, eier
Shutterstock

Mange sliter med fastklemte eggeskall – men løsningen er faktisk overraskende enkel.

Akkurat nå leser andre

Kokte egg er faste gjester på mange norske frokost eller lunsjbord – både til hverdagsmåltider og de store høytidsrettene med reker, majones og en sitronskive.

Men selv om egg er enkel matvare, kan det å skrelle dem være alt annet enn det. Skallet kan feste seg som lim, knuses i små biter, eller ta med seg halvparten av eggehviten. Det er både irriterende og tidkrevende – og mange ønsker å unngå det.

Det finnes imidlertid et smart lite triks som gjør jobben betraktelig enklere. Og du trenger ikke noe spesialverktøy eller dyre produkter.

Løsningen finnes allerede i hyllen på de fleste kjøkken.

Den overraskende hjelperen i gryten

Trikset er rett og slett å tilsette en teskje natron i vannet før du koker eggene. Natronen endrer eggets pH-verdi, noe som gjør det lettere for eggehviten å skille seg fra skallet.

Les også

Dette betyr at skallet vil gli av i større biter – og du vil unngå at egget blir ujevnt og hullete.

Når eggene er kokt, er det lurt å la dem hvile i kaldt vann i noen minutter. Dette både fremskynder skrelleprosessen og gir natronen de beste forutsetningene for å virke. Noen sverger til og med på å tilsette litt ekstra natron i det kalde vannet for å optimalisere effekten.

Små ekstra triks gjør det enda enklere

For å gjøre det enda enklere kan du riste pannen med de avkjølte eggene slik at skallet sprekker jevnt rundt hele egget. Deretter kan du skrelle dem under rennende vann – dette bidrar til å skylle av små biter av skallet mens du jobber.

Et annet gammelt kjøkkentriks er å vente til eggene er helt avkjølt før du begynner. Bank egget forsiktig mot en benkeplate, rull det litt frem og tilbake, og du vil se at hele skallet faller av i et lite «lag».

Uansett hvilken metode du velger, kan natron være til stor hjelp – spesielt når du skal skrelle mange egg på én gang. Så neste gang egg står på menyen, kan du spare deg selv både tid og tålmodighet.

Les også

Ads by MGDK