10 ting du (kanskje) ikke visste om grått hår

21/06/2017 22:30

Anniken Hauge

Helse
Gråt hår
Foto: Shutterstock
Uansett om det ikke betyr så mye eller om det krenker forfengeligheten din, så er grått hår en realitet - og fortsatt litt av et mysterie.

Dagens.no har samlet en liste over 10 fakta om grått hår.

1. Hvordan blir håret grått?

Hår vokser i en follikel, som er et pæreformet rør på hodebunnen din. Et hode har i gjennomsnitt 100.000 til 150.000 follikler, som hver jobber uavhengig av de andre. Håret i dets basiske, ikke-pigmenterte tilstand, er hvitt. Det får fargen sin fra melanin, et pigment som også bestemmer hudfargen. 

To typer melanin, eumelanin (mørkebrun eller sort) og phaeomelanin (rødlig eller gult) kombinerer tilsammen alle hårfargene. En hypotese for hvorfor hår bliver grått er at aldring bremser eller stopper håret i å få adgang til melanin, så det kommer ut i grå, sølv eller hvite farger i stedet.

2. Hår kan avfarge seg selv innenfra og ut

Ny forskning avslører at grått hår kan skyldes en oppbygning av brintoverilte i hårcellen, hvilket får håret til å bleke seg selv inni. Celler har fra naturens side en liten mengde brintoverilte i seg, men det holdes i sjakk av et enzym kalt katalase, som omdanner brintoverilte til oksygen og vann. 

Når vi eldes, produserer kroppen mindre katalase, så brintoverilten oppbygges og ifølge New York Times blokkerer "den normale syntesen av melanin som er det naturlige pigmentet i hår". Slik blir håret grått. 

3. Grått hår er arvelig

Når du blir født, er genene dine allerede forbundet i et nettverk som bestemmer når og hvordan håret ditt blir grått. Dette omfatter personer som blir grå i håret tidlig, hvilket vil si før de de fyller 30 år. Det gjør de vanligvis fordi det er arvelig. De fleste av oss blir gårhåret når vi er middelaldrende. Dermatologer går ett 50/50/50 tommelfingerregelen:

Ved 50 års alderen vil halvdelen av befolkningen ha minst 50 prosent grått hår. En verdensomspennende undersøkelse viste at antallet i virkeligheten var mye lavere, da kun 6 til 23 prosent av folk var 50 prosent gråhårede rundt 50-års alderen. 

 

4. Rase er også en faktor

Rase bidrar til å bestemme når du mest sannsynlig blir grå i året. Generelt blir kaukasiere gråhårede i midten av​​ 30-årene, asiater i slutten av ​​30-årene og afroamerikanere i 40-årene.

5. Fjerner du ett grår hår, vokser det ikke ut tre nye i stedet for

Det er bare en myte. Hver follikel kan kun inneholde ett hår, og fjerner du det så produseres det fortsatt bare ett hår. Dessuten har det du gjør med en follikel ingen effekt på hårene rundt den. Når det er sagt, så er overdreven plukking av hår ikke en god idé - det kan skade folliklene og videre stoppe hårproduksjonen i dette område helt og holdent.

6. Stress spiller sannsynligvis en rolle i forbindelse med grått hår

Da president Obama blev gråhåret under sin første periode som prssident, var det da stress, alder eller en kombinasjon af begge? Forskerne er ikke sikre. Noen forskere mener at gene dine alene har ansvaret for grått hår, mens andre mener at det ser ut til å være en forbindelse mellom grått hår og stress - men det er ingen forbindelse som beviser dette direkte. 

I 2011 avslørte en undersøkelse av nobelprisvinner Robert Lefkowitz, at langtidsprodusjon av kroppens akutte stressrespons (den instinktive evnen til at mobilisere energi som reaksjon på en truende situasjon) kan skade ditt DNA og forårsake for tidlig aldring, og herunder grått hår.

 

7. Traumatiske hendelser vil ikke gjøre håret ditt grått over natten 

En annen myte er at et traumatisk sjokk kan bidra til at håret ditt plutselig blir grått. Dette kalles for tiden "Marie Antoinette-syndromet", fordi den franske dronningens hår angivelig ble hvitt natten før hun ble halshugget. Men hår som er vokst ut, endrer ikke farge, og derfor kan du ikke våkne opp med hvitt hår. Selv om det er en veldig sjelden tilstand hvor alle de fargede hårene kan falle av og kunne etterlate hvite hår, er det enklere svaret sannsynligvis bare at Marie Antoinette tok av seg parykken sin.

8. Røyking kan gjøre deg gråhåret før tiden 

Mange undersøgelser har forbundet røyking med tidlig aldring, hvilet omfatter grått hår i en tidlig alder. I 2013 viste en undersøkelse at det er en signifikant forbindelse mellom røyking og grått hår hos mennesker under 30 år.  Faktisk var "røykere to og en halv ganger mer tilbøyelige til å utvikle grått hår".

9. Kroppshår blir også grå

Alle kroppshårene dine (bryst, nese, kjønnshår osv.) kan bli grå. Kroppshår har en tendens til å bli grått i et annet tempp enn på hodet ditt, hvilket er forklaringen på hvorfor menn kan ha grått skjegg og brunt hår eller omvendt. Forresten så er farging av kjønnshår trendy. 

10. En dag finner forskere muligvis en kur mot grått hår

Forskere i Europa oppdaget et gjennombrudd med vitiligo, som er en sykdom hvor huden misteer pigment og utvikler hvite flekker. Akkurat som med hår, så er vitiligo forårsaket av "massiv oxidativ stress ved akkumulering av hydrogenperoxid", hvilket får huden til å bleke seg selv fra innsiden og ut. 

Forskere har med suksess behandlet vitiligo-pasienters misfargede hud og øyenvipper, hvilket har fået noen til å forutsi en potensiell kur mott grått hår.  Men mens ideen høres lovende ut, så er historien full av tonik og kremer, som hevder å kunne helbrede grått hår. Så vidt vi vet har ingen av de virket enda.