Får du også blemmer i munnen? Dette kan være den alvorlige årsaken

13/11/2016 10:45

Anniken Hauge

Helse
Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock
Det er både smertefullt og hemmende å gå rundt med en blemme i munnen, men de færreste vet at blemmene faktisk fungerer som et faresignal.

Alle mennesker som fra tid til annen plages med blemmer i munnen, vet hvor smertefulle og irriterende de kan være.

Det skriver Avisen.dk.

De små, hvite sårene inni munden er både ømme, de svir også gjør det vondt hver gang du spiser. 

Blemer dukker dog ikke opp av seg selv, og ofte oppstår de når du har det for travelt i hverdagen eller er stresset på jobb. Det fastslår legen Roshini Rajapaksa overfor Huffingtonpost.com.

Hun fortelle at folk som lever livene sine for hardt og stresser mye, er lett mottakelige overfor blemmer.

- Stress kan utløse blemmer, så for å forebygge de skal du ha rikelig med søvn samt finne en måte å stresse mindre på, forklarer Roshini Rajapaksa.


Dermed er de små smertefulle blemmene faktisk ofte en påminnelse om at du skal ta det med ro, og at det er noe i kroppen din som ikke har det så bra.

Og selv om blemmer er smertefulle, så er det ingenting i forhold til å lide av stress. En sykdom som har en lang rekke alvorlige følger som angst, svimmelhet, indre uro, hjertebank, magesmerter og hodepine. 

Roshini Rajapaksa forteller også at det heldigvis finnes flere måter å unngå de frustrerende blemmene på. Blant annet ved å droppe visse typer mat.

- Hvis du har en tendens til å få blemmer, må en av løsningene være å unngå sterk mat og syreholdig frukt som kan skape irritasjon i munnen. Du kan også prøve å bruke tanntråd og pusse tenna rett etter du har spist, for det kan bidra til å fjerne små matrester som sitter mellom tennene, forteller hun. 

Generelt lyder rådet at man skal tenke over hvilken mat man spiser, hvis man vil de små irriterende blemmene til livs. Da anbefales det å ha en avbalansert diett med masse jern og vitamin B12 – hvilket du blant annet finner i grønnsaker og fisk.

Det anbefales også at du sørger for å kjøpe en mild tannkrem.