Forskere fulgte folk som drakk lett-brus i 10 år: Nå avsløres de skremmende resultatene

21/04/2017 12:15

Anniken Hauge

Helse
Hvis du tror det er sunnere for å helsen din å drikke lett-brus, tro om igjen. Det kan forskere nå konstatere.

Mange nordmenn drikker lett-brus som et sunnere og sukkerfritt alternativ til vanlig brus, som er full av sukker. 

Men nå advarer forskere fra Boston University om at de populære lett-produktene slett ikke er så sunne som vi tror. Det skriver Daily Mail.

Ja, de minsker sukkerinntakte vårt, men i følge forskerne øker de samtidig risikoen for både demens og blodpropp. 

Ifølge det nye studiet har voksne som drikker minst en lett-drikk om dagen, tre ganger så stor risiko for å utvikle en blodpropp og/eller demens, i forhold de som ikke drikker lett-produkter. 

Forskningsstudiet er foretatt blant nesten 4.400 voksne amerikanere, som forskerne har fulgt i 10 år.

Etter konklusjonen på undersøkelsen, fastslår forskerne at lett-brus ikke lengre burde anses som 'et sunt' alternativ til vanlig brus. 

 

Forskerteamet vektlegger kunstig søtstoff – inkludert aspartame og sakkarin – som muligvis kan påvirke blodomløpet, og til slutt resultere i enten demens eller en blodpropp.

- Forskningen vår viser at man bli nødt til å forske mer på området, sett i lys av hvor ofte folk inntar kunstig søtning, forteller Matthew Pase, som er seniorforsker og nevrolog på Boston University.

Han undertstreker dog samtidig at resultatet av forskningen ikke betyr at folk i stedet bør drikke vanlig brus.

- Selv om vi ikke har funnet en sammenheng mellem blodpropp og demens og inntak av sukkerinnholdig drikke, så betyr ikke det at det er et sunnere alternativ. Vi anbefaler at folk drikker vann regelmessig, i stedet for at innta sukkerdrikke, forteller Matthew Pase.

Samtidig er det muligvis flere grunner til å droppe lett-brusen.

I januar viste et studie fra Imperial College London, at man ikke går mer ned i vekt av å drikke lett-brus fremfor vanlig brus. 

I stedet pekte forskerne i dette studiet faktisk på at lett-brus medvirker til overvekt ved å utløse en sukkertrang i hjernen vår, som til slutt får oss til å innta søtsaker.