Promp: 7 overraskende og gunstige fordeler ved å gi slipp

29/03/2017 11:30

Anniken Hauge

Helse
Foto: arkivfoto
Foto: arkivfoto
Det kan være pinlig og lukter ikke alltid like godt, men det er faktisk flere fordeler ved å slippe en fis i ny og ne.

Det kan skje alle steder. Under dynen med en ny kjæreste, i sofaen med kona eller når handler på Rema 1000. 

Man kan lett komme til å slippe en liten fis, selv om det er verken sexy eller fint. Men det skjer med oss alle. 

Faktisk så burde du ikke være så pinlig berørt av prompene dine, da de faktisk kan være veldig gunstige for helsen din, skriver littlethings.com.

1. Det hjelper mot oppblåst mage

Etter et stort og lekkert måltid mat kan man ofte føle seg litt oppblåst, og at magen buler ut.

Ved å sende ut en real kanon, får du sluppet luften ut av den oppblåste magen din. Oppblåsthet kan også skyldes at man har mye vann i kroppen, men ved å legge en real kabel så løser du også det problemet. 

 

2. Det er bra for tarmsystemet ditt

Du må ikke holde på det. Hverken avføring eller promp har godt av å bli holdt inne i kroppen, men skal ut så fort man får mulighet. 

Du må selvfølgelig gjerne holde prompen inne når du sitter i et foreldremøte eller i en samtale med sjefen. Utover dette bør du hjelpe tarmsystemet ditt ved å slippe en fis så fort du har et øyeblikk for deg selv. 

3. Prompene dine kan advare om mer alvorlige lidelser 

Hvis prompene dine kommer hyppigere, lukter ekstremt eller gjør vondt, så kan det være en måte kroppen din prøve å advare deg om å gå til legen. 

Det kan være at du ikke tåler melkeprodukter og er laktoseintolerant, men det kan også være et tidligt tegn på tarmkreft, så heller et ekstra besøk hos legen enn en alvorlig sykdom. 

4. Lukten av prompene dine er sunn

Det høres ut som noe noen har funnet på, men forskere har faktisk funnet ut at et av duftstoffene i promp faktisk er godt for cellenes udvikling. 

Det er hydrogensulfidet i prompen din som får tarmluften til å lukte som råttent egg. Den er riktignok bra for deg i små doser, da forskere mener at det kan beskytte cellene mot hjertetilfeller, åreforkalkning og andre hjertesykdomme. 

 

Så det er bare å snuse godt inn neste gang du buldrer under dyna.  

5. Det hjelper deg med å varoere kosten 

Prompen din kan også fungere som dashbordet i bilen, og dermed informere deg om det er behov for mer olje eller bensin i motoren.

Hvis du promper sjeldent, så er det ofte fordi det er behov for mer fiber i kosten. Det finner du i havregryn, bønner og kål. 

Har du derimot spist for mye rødt kjøtt, lukter prompen din virkelig ikke godt. Det er derfor et tegn på at du skal holde igjen på biffen. 

6. Det holder bakteriene i tarmen sunne

Så simpelt er det, da de fødevarene som er best å intta skaper mer gass i tarmen. Det er også derfor blomkål, hvitkål og rosenkål går direkte i tarmene og skaper en real omgang gass. 

Kålsortene kickstarter nemlig bakteriene i tarmene, hvilket hjelper fordøyelsen, men medfører altså promp. 

7. Du blir i bedre humør

Ja, okay, hvis du promper høyt på kopirommet idét sjefen åpner døren, så er det rimelig flaut. Men om du får sneket inn en stor promp ut av buksebenet nede ved grønnsaksavdelingen på Kiwi, så føles jo det som en stor lettelse. 

Kanskje fordi  du har gått og holdt på den, eller kanskje fordi du var oppblåst. Uansett hva, så stiger humøret automatisk når trykket på tarmene lettes litt. 

 

 

Læs også:

Legg det under jordbærplanten din: Da får du sommerens beste avling Det er en vanlig frustrasjon blant jordbærdyrkere å se rikelig blomstring uten at innhøstingen følger etter.
Dette er hva vitenskapen sier om å spise en banan til frokost Selv om det ikke er ideelt som et første måltid, kan det være fordelaktig å spise en banan før frokost eller som en del av en balansert frokost.