Forskning: Derfor er kjæresten din utro igjen og igjen

03/04/2017 17:30

Anniken Hauge

Vitenskap
Hvis partneren din har vært utro mot deg flere ganger, kan dette amerikanske studiet muligvis forklare hvorfor.

Hvis partneren din først har vært utro mot deg én gang, er det noe du bør være oppmerksom på fremover.

Et amerikansk studie kobler nemlig uærlighet med hjernens funksjon, og kan kanskje forklare hvorfor noen mennesker fortsetter å være utro mot kjæresten. 

Det skriver Elite Daily.

Forskerne bak undersøkelsens rapport med tittelen ‘The brain adapts to dishonesty’, hevder at for hver gang en person lyver, føler vedkommende seg mindre skyldig ved å gjøre det igjen.

Dette skyldes angivelig amygdala, som er den delen som gir negativ respons når et menneske lyver. Men for hver gang vi lyver, så blir denne responen visstnok svakere.

Dermed har studiet muligvis funnet svaret på hvorfor noen mennesker er utro igjen og igjen. 

 

Neil Garrett er forsker på Princeton Neuroscience Institute og en av forfatterne bak rapporten. 

Han uttaler til Elite Daily at rapportens resultater krever en spesifikk test på parforhold, for å kunne vurdere hvorvidt de er gjeldende for en utro partner. Blant annet fordi utroskap i parforhold ofte forekommer over en kortere tidsperiode enn undersøkelsen dekker. Allikevel vurderer han at en liknende reaksjon kan forekomme: 

- Teorien er at første gang vi er utro føler vi oss dårlige over det. Men neste gang føler vi oss mindre dårlige, med det resultatet at vi kan være utro i et større omfang, sier Neil Garrett til Elite Daily.

 

- Hos folk som ofte er utro, kan det være tilfellet at de i første omgang hadde dårlig samvittighet, men har vært utro så mange ganger at de har tilpasset seg handlingen, og rett og slett ikke føler seg dårlig over å være utro lengre, tilføyer han.

Forskerne bak studiet baserte konklusjonen på et eksperiment hvor de testet deltakernes evne til å lyve. Deltakerne ble vist et glass fylt med mynter, og ble bedt om å hjelpe en partner som skulle gjette antallet, men som bare fikk et slørete bilde. 

Da deltakerne fikk vite at de fikk en pengepremie hvis partnerne gjettet et beløp som var for høyt, utviste de en større tendens til å lyve,  hvilket utløste respons fra amygdala.

Du kan lese hele rapporten her.