Hvis du koker ris på denne måten kan du bli forgiftet

08/02/2017 16:30

Anniken Hauge

Vitenskap
Foto: Flickr
Foto: Flickr
Den mest normale måten å koke ris på kan utvikle en naturlig forekommende gift, som kan være skadelig for helsen.

Wok. Fisk. Chili con carne. 

Alle tre er gode retter som kaller på det klassiske tilbehøret i form av kokt ris. Uansett om man liker klebete basmatiris, parfymert jasminris eller mer klassisk ris, så er ris greia.

Men putter du risen i gryten, heller vann på så det dekker risen og litt til, og setter risen til kok, da gjør du det helt feil, skriver Independent

 

Når risen dampes og kokes utvikles det spor etter det naturlig forekommende giftstoffet arsenikk, som forbindes med en rekke sykdommer inkludert hjerte- og karsykdommer, kreft og diabetes.  

Tidligere trodde forskere at sporene etter arsenikken forsvant ved koking av risen. Men et forsøk gjort av Andy Meharg som er professor i biologi ved Queens University Belfast i Irland, viser at den teorien er helt feil. 

I forsøket vasket professoren også risen før koking, hvilket halverte mengden giftig arsenikk.

 

Vil man være helt sikker på å unngå forgiftning, så er den mest effektive metoden å legge risen i bløt over natten, hvoretter man skyller risen til vannet er helt klart, og koker fire deler ris i en gryte med fem deler vann.

Denne metoden fjerner 80 prosent av det farlige arsenikkinnholdet i risen, viser tester utført av professoren i samarbeid med den engelske tv-kanalen BBC.