Slik gjenkjenner du en kvinnelig psykopat

23/07/2014 18:00

Anniken Hauge

Helse
Psykopat kendetegn kvinde
Foto: Shutterstock
Psykopater finnes i alle miljøer. Selv om tre ganger så mange menn som kvinner er psykopater så finnes absolutt den kvinnelige psykopaten, sier en psykiater.

Hun tenker kun på seg selv, er blottet for følelser og oppfører seg hensynsløst. Det er noen av de personlighetstrekkene som beskriver den psykopat. Og selv om tre ganger så mange menn som kvinner er psykopater, så finnes det også kvinnelige psykopater. Og nettopp fordi hun er mer sjelden, så får hun ofte mer spillerom enn den mannlige, sier psykiater Henrik Day som er aktuell med boken ’Hverdagens psykopater’ til FEMINA.

Mange tror det kun er tatoverte Roy eller frekke Muhammed fra sosialgruppe 5 eller en økonomisk uansvarlig direktør som er psykopat. Det betyr at det er lett å overse den kvinnelige psykopaten, og det kan hun utnytte til egen fordel, sier Henrik Day. Men ser man godt etter, så finner man en person som avviker fra flertallet. Han eller hun er veldig selvopptatt og skyr ingen midler for å oppnå målene sine.

Den kvinnelige psykopaten kan være den dominerende kona som utad spiller rollen som hengiven og kjærlig. Hun kan være en tyrann av en mor, som uansett klarer å få alle til å snakke om hvor god mor hun er. Psykopaten kan også være den dyktige og flittige sjefen eller kollegaen som i virkeligheten tar mange snarveier og tar all æren for en gruppeprestasjon.

Uansett hvilket middel hun bruker for å oppnå makt, er målet alltid å få suksess og bli beundret. Den rike, berømte eller karismatiske psykopaten omgir seg gjerne med 'fans', som applauderer alt hun gjør, sier og tar på. Personer som derimot stiller spørsmålstegn ved henne, skjeller hun enten ut, ser nedpå eller ondskapsfullt på. Hvis psykopaten er sjef kommer hun til å si opp kritikerne sine, sier Henrik Day og fortsetter: Psykopaten er likegyldig til om mannen hennes får et nervøst sammenbrudd, så lenge han lager mat, henter barna, og forteller historien om at hun er den perfekte mor og kone som alle kvinner ønsker å være. Å vekke en misunnelse og komme opp på en pidestall er det største ønsket for en kvinnelig psykopat, sier Henrik Day til FEMINA.

Kjenn psykopatens personlighetstrekk:

- Grov likegyldighet overfor andres følelser

- Manglende ansvarsfølelse og respekt for sosiale normer og forpliktelser

- Manglende evne til å fastholde forbindelser med andre

- Lav frustrasjonstoleranse og aggressjonsterskel

- Manglende evne til å føle skyld eller la seg påvirke av erfaringer (gjelder også straff) - Bortforklaring- og utadsprojeksjons-tendens

Oppfyller man minst tre av kriteriene, har trekkene vært der siden barn- eller ungdommen, og kan andre sykdommer utelukkes som forklaring så er man en psykopat.

Kilde: WHO og boken ’Hverdagens psykopater – mennesker som skader andre’