Hvis du ser barn gjøre dette med bena så stopp dem øyeblikkelig

26/12/2015 11:45

Anniken Hauge

Helse
Nu vet du det. Si det videre.

Det er ganske vanlig at barn sitter i W-stillingen. Da setter de seg på knærne og lar deretter bena skli ut til siden, så bena former en W fra hoftene og ut til anklene. 

Man skulle egentlig tro at stillingen er relativt uskyldig, men den kan tilsynelatende ha seriøse bivirkninger for kroppen og hvordan den blir utviklet.

W-stillingen kan få alvorlige ortopediske konsekvenser, forteller en lege fra fysioterapeut-klinikken Movement RX fra San Fransisco.

Det er ikke bare dårlig for hofter, knær og ankler, hvor leddene blir vridd og senere kan bli slappe. W-stillingen kan også forsinke utviklingen av ryggens holdning, fordi magen ikke får trent opp tilstrekklig med muskler.

Når “korsettet” av muskler rundt magen ikke blir tilstrekkelig trent, blir de fleste aktiviteter vanskeligere. Uansett om det er idrett, å løfte ting eller bare å gå en tur.

Legen foreslår at man roser barn når de sitter i en ergonomisk sunn stilling. Det kan for eksempel være med strakte ben, i skredderstilling eller i en “sidestilling”, hvor begge bena er samlet over til den ene siden.

En annen mulighet er å rett og slett flytte på barnets ene ben, hvis det sitter i en W-stilling, slik at det ene benet blir flyttet ved siden av det andre, og at barnet da sitter i en såkalt “sidestilling”.

Se videoen nedenfor.

 

Læs også:

Fant en gammel matboks fra 1951 på loftet: Fikk sjokk da den ble åpnet Da et ektepar kjøpte en eldre bolig, bestemte de seg for at huset skulle renoveres. Under renoveringen fant de to matbokser, som var klemt fast under loftet i kjelleren. Innholdet i matboksene sjokkerte dem.